Angkor Wat

Het grootste religieuze monument van de wereld

Het grootste religieuze monument van de wereld

Angkor Wat is een tempelcomplex in Cambodja en het grootste religieuze monument in de wereld, met een oppervlakte van 126,6 hectares (1.626.000 m2). Het werd origineel gebouwd als een Hindoe tempel voor het Khmer-rijk en transformeerde geleidelijk aan in een boeddhistische tempel tegen het einde van de twaalfde eeuw. Het werd gebouwd door de Khmer koning Suryavarman II in de vroege twaalfde eeuw in Yaśodharapura, de hoofdstad van het Khmer-rijk, als zijn staatstempel en uiteindelijke praalgraf. In tegenstelling tot de Shaivistische traditie van vorige koningen, was Angkor Wat toegewijd aan Vishnoe. Als best bewaarde tempel in het gebied, is het de enige die een belangrijk religieus centrum bleef sinds de bouw. De tempel is het hoogtepunt van de klassieke stijl van Khmer architectuur. Het is een symbool van Cambodja geworden en staat op de nationale vlag. Het is ook de grootste toeristische trekpleister van het land.

Symbool van Cambodja

Symbool van Cambodja

Angkor Wat combineert twee basisconcepten van Khmer tempelarchitectuur: de tempelberg en de latere tempelgalerij. Het is ontworpen om de Berg Meroe voor te stellen, het thuis van de Devas in Hindoeïstische mythologie: binnen een slotgracht en een 3,6 kilometer lange buitenmuur staan drie vierkante galerijen, elk hoger dan de vorige. In het centrum van de tempel staat een quincunx van torens. In tegenstelling tot de meeste Angkoriaanse tempels is Angkor Wat gericht naar het westen; academici zijn verdeeld over het belang hiervan. De tempel wordt gewaardeerd voor de grandeur en harmonie van de architectuur, de uitgebreide bas-reliëfs en de vele Devata's die de muren versieren.

Tempelstad

Tempelstad

De moderne naam, Angkor Wat, betekent "Tempelstad" of "Stad der Tempels" in Khmer; Angkor, wat "stad" of "hoofdstad" betekent, is een spreektalige vorm van van het woord Nokor, wat van het Sanskriet woord nagara komt. Wat is het Khmer woord voor "tempel gronden", ook afgeleid uit het Sanskriet vāṭa, wat "omheining" betekent


 

Meer zien

We kunnen je heel veel vertellen over de bezienswaardigheden in de buurt. Zo wordt jouw reis een om nooit te vergeten!

Bayon Tempel

Bayon Tempel

Lachende gezichten die je zullen verbazen.

Lees meer

Angkor Wat

Angkor Wat

Grootste religieuze monument van de wereld.

Lees meer

Banteay Srei

Banteay Srei

Kostbare diamant van Cambodja.

Lees meer